Web3 - mišljenja

Zdravo svima,
Svedoci smo sve češćeg pominjanja Web3-a, što u kontekstu decentralizacije, što NFT-ovi i slično. Kakva su vaša razmišljanja na ovu temu?

Lično vidim Web3 kao jednu veliku akciju gde se pod barjakom decentralizacije podmeće još veća centralizacija, veća nejednakost u društvu, beg od regulatornih institucija i najgore - komodifikacija svega i svačega (postova, komentara na postove, slika, ideja, osećanja, jutarnjih vežbi…) . Pisao sam nešto malo na svom blogu o tome, ali i Moxie je skoro imao kritički osvrt na Web3.

Da li delite ovo mišljenje ili ne? Ako delite, jel mislite da će “web3” u nekom i u kom obliku da se primi, ili će hype samo splasnuti? Ako ne delite - zašto? Što od web3 hype-a valja i dobre su ideje, a šta je bullshit?

Nisam puno gledao o tome. Apsolutno ne verujem u decentralizacije koje sprovodi bigtech, a koliko vidim krece se prica o web3 sada bas, platili reklame sta vec verovatno zbog NFT-a da izmuzu to.

Pre par godina sam probao beaker browser sa nekim dat protokolom apsolutno nista nije radilo, jebiga. Sada ne znam kakva je situacija.

I dalje ne vidim sta to web3 donosi, cim cujem blockchain smorim se jos ako dodaju ai uz to super hahah.

Inace za ovaj deo moxijevog posta

visualizing this financial structure would resemble something similar to a pyramid shape

LOL

Torrenti, piratebay, fediverse softveri i jos gomila p2p i federisanog softvera su vise doprineli decentralizaciji nego bilo ko od bigtecha i uvek ce

Torrenti su prava stvar, mislim da je jedini popularan P2P protokol.
Vrv zato sto nije imao konkurenciju sa centralizovanim protokolima zbog piraterizovanog sadrzaja.