Par ljudi je pitalo za prve utiske Pinephone-a nakon objave na
twitter-u.
Rekoh da napisem ovde malo detaljnije pa da ne pisem svugde.
Kupovina
Posto su telefoni bili brzo rasprodati kad su izasli, nismo stigli odmah da ih porucimo. Kada su drugi put bili dostupni, vec su dolazili sa UBports Ubuntu sistemom, sada vidim da dolaze sa Manjaro sistemom.
Narucili smo dva telefona, @Malin i ja. Tada nije bila opcija dostave u Srbiju, pa smo morali da narucimo kod drugara koji studira u Finskoj. Cekali smo par meseci da dodje ponovo u Beograd, ali pre par dana smo napokon dobili telefone i poceli da se igramo sa njima. Zajedno sa porezom, kostao je svaki po 170 evra (oko 20 evra porez na uvoz). Nisu dosli zajedno, bio je razmak od par dana kako je jedan dosao, pa drugi.
Hardver
Telefoni izgledaju super, veci ekran nego sto sam ocekivao. Lepih 6 switcha na zadnjem delu telefona, kad se otvori zadnji deo, velicine milimetar svaki. Switchevi su bili za modem (mobilna mreza),wifi,mikrofon,zadnja kamera, prednja kamera i slusalice (kad se iskljuce slusalice na taj ulaz za slusalice moze da se prikljuci serijska konzola). Ja sam sve osim modema iskljucio, medjutim imam problem sa switchem za zadnju kameru (ne radi, zadnja kamera ne moze hardverski da se iskljuci), na drugom telefonu nema taj problem, samo je moj izgleda nesto los.
Telefoni imaju standardne cetvrtaste male srafice da se otvore i zamene delovi, ima lepo odvojene delove i izgleda da sve moze lepo da se otvori mada se nisam upustao jos u te avanture.
Ima i 6 pinova iznad switcha, da mogu stvari da se nadograde, kao tastatura i sta vec. U sustini kao raspberry pi, ja bih rekao.
Baterija ima 2700mhz. Ram je 2gb rama.
Sada prodaju za 20 evra vise verziju telefona od 3 gb rama, ako vam je 2 malo.
Softver
E softver nije tako lepa prica, mada nije losa, ne svatite me pogresno. Softver je nov i nerazvijen.
Ima dosta razlicitih operativnih sistema, u sustini svaki linux mozete da stavite na njega. Trenutno znam za nekih 20, celu listu mozete videti ovde.
Uglavnom nisu Android sistemi, kao sto bi mozda ocekivali. Nema lineageOS niti replicantOS. Ima neki GloDroid koji je izgleda jedini Andorid sistem koji moze na ovaj telefon trenutno, ali nisam njega probao.
Poenta je da je ovaj telefon vise mali racunar, nego smartphone. Bar sto se softvera tice. U sustini svaki linux sistem koji radi na ARM arhitekturi, radice verovatno i ovde. Kao neki raspberry pi sa ekranom,baterijom i modemom. Sve u svemu izgleda kao smartphone i harverski to jeste, ali softver je trenutno takav da je to u sustini mali desktop racunar.
Ja sam probao PostmarketOS(zasnovan na Alpine linuxu), Manjaro i Mobian(Debian za fon). UBports sam odmah prebrisao (jer je Ubunutu jelte) i nisam ga ni probao, ali @Malin jeste, pa ga pitajte ako ste zainteresovani.
Uglavnom PostmarketOS izgleda najsolidniji. Ima full disk encryption, sto je naravno jako bitno ako ste paranoicni (kao neki od nas ovde). Pozivi i SMS radi bez problema. Takodje imate opciju, ako zelite, da instalirate non-free wifi firmware da mozete se kacite na wifi. Zasto je non-free? Nemam pojma.
Imao sam problem sa mobilnim internetom, nekad radi, nekad ne. Uspeo sam da instaliram pakete kao sto su tor, ali previse me mrzelo da se igram sa njim, jer nisam hteo non-free wifi firmware i bagovit mobilni internet me previse mucio.
Zato sam presao na manjaro.
Nema full disk encryption >:( mozda moze se namesti, nemam pojma. Ima gnome disk aplikaciju pa izgleda kao da mozes da se igras i sifrujes diskove, ne znam.
Radi mobilni internet savrseno, za pozive i sms nisam probao.
Ima mnogo aplikacija koje mogu se lako instaliraju iz “Sofware” aplikacije: Gajim, Electrum, OnionShare, Wire, svasta nesto.
Telegram radi savrseno na svakom sistemu izgleda i Manjaro vec dodje sa njim instaliranim.
Problem doduse, je sto sve ove aplikacije su pravljene za desktop i ako ste nekad imali laptop sa malim ekranom znate koji imaju problem vecine ovih aplikacija. Sa pinephonom je mnogo gore. Iako ima dosta aplikacija, nijedna skoro nije lepo skalirana za pinephone rezoluciju, ali svaka radi super, sve sa torom.
Tako da ne znam koji je zakljucak, ali eto, svega ima.
Probao sam i Mobian, kao sto rekoh. Tu stavrno ne znam sta da kazem. Mislim da nista nije radilo pa da sam ga izbrisao tako brzo da se i ne secam sta sve nije radilo.
Sistemi konstantno izlaze, svaki drugi dan vidim nesto novo sto bih hteo da probam da me ne mrzi. Ne znam sta bi mogli da ocekujemo, ali eto, u sustini su funkcionalni vec sada. Da su prelepi i savrseni, nisu ni blizu. Videcemo sta nam sudbina donese.
PS: Svi pitaju za bateriju. Ne znam. Nemam jos dovoljno iskustvo sa njim da vam dam procenu. Ako mi je telefon u rukama, to znaci da nesto instaliram na njemu pa baterija ide brzo, ako bi mi samo sedeo u dzepu ne znam koliko i sa kojim sistemom bi moglo najvise da izgura.