OpenStreetMap projekti

Zdravo svima,
OSM zajednica Srbije je napravila akciju mapiranja zgrada u Mladenovcu. Ranije smo imali akcije sređivanja javnog prevoza, kao i unošenje svih pošti u Srbiji, ali ovo je prvi put da pokušavamo da mapiramo zgrade. Odabrali smo Mladenovac jer je bio najgori grad u Srbiji, pa smo rešili da ispravimo tu nepravdu:) Ako želite da pomognete ili znate nekog ko bi mogao da pomogne, ovo je link na akciju. A ako niste nikad radili na OSM-u, ovde je uputstvo.

Trenutno smo na 25% posle mesec dana i lepo ide, ali svaka pomoć je više nego dobrodošla.

2 Likes

Jel na osnovu toga osm crta mapu sa onim kockickama ?

I jos jedno pitanje, da li postoji neka osm akcija koja zahteva fizicki izlazak na teren ?

Ako pod kockicama misliš na zgrade na openstreetmap.org mapi - da, na osnovu toga što ti nacrtaš kvadratić i obeležiš ga sa building=yes, OSM zna da je to zgrada i da je dalje renderuje! That being said, OSM je samo baza podataka, a renderer na openstreetmap.org je samo jedan od renderera. Npr. podaci koji se ne vide na tom rendereru su ski staze, a to imaš na npr. OpenSkiMap (ima tamo i 3D prikaz!).

Najbolje je naravno uvek izaći na teren, postoji i on-the-ground pravilo koje kaže da jedino što je bitno je ono što je na terenu! Jedini način da se OSM razlikuje od Gugla je da se izlazi na teren, pošto Gugl dosta stvari automatizovano crta. Npr. Blok 65 je imao limene ograde dok se gradio onaj novi tržni centar na Novom Beogradu pored one nove kule, a Gugl jhe rutirao kroz njih:). Ili npr. Gugl te komotno gura “na Drini ćupriju” u Višegradu (most Mehmed-paše Sokolovića), iako je to pešački most, ali u oba slučaja, Gugl ni ne može da zna bolje od onog što vidi na satelitu. Zato je najveće blago da ljudi ucrtavaju direktno sa terena:) E, sad, ima projekata kao što je Mapillary, ili baš ovu akciju koju mi radimo, pa ne mora da se bude na terenu. To se naziva “chair-mapping”:slight_smile: Što se tiče akcija na terenu, evo par predloga (od najmanje do najviše uloženog truda) ako bi želeo da se oprobaš :slight_smile: :

  • Instaliraj StreetComplete (GPL, ima i na F-Droidu) - nema prostije, a jednostavnije aplikacija da pomogneš OSM-u dok se šetaš i prolaziš bilo gde. Ne mogu da se unose novi objekti, ali sjajna je za početnika!
  • Ako dosta voziš po Srbiji, možeš da držiš upaljenu kameru, pa uploaduješ nove puteve po Srbiji naknadno.
  • Ako ideš na hiking/biking, treba svakako da imaš OsmAnd (na F-Droidu je unlockovana verzija koja se na App Storu plaća!). Jako dobra, ali dosta neintuitivna aplikacija, ali jednom kada je namestiš kako treba, predobra je. Onda dodaš i layer za Strava heatmape i bukvalno može da te spašava iz najvećih zabiti. Ako voziš bajs, staviš BRouter offline router, ali to već izlazi iz ovog posta (neka pita koga interesuje). A onda kada imaš OsmAnd, on ti omogućava da dodaješ nove objekte, nove POI (park, prodavnica, voda za piće…), i da snimaš GPX koje možeš iz aplikacije da upload-uješ direktno na OSM
  • od konkretnih stvari, nema nešto mnogo. Baš smo sad završili EuroVelo 11 biciklističku rutu kroz Srbiju, ali znaci na terenu nemaju veze sa vezom, pa treba otići po Vojvodini i ucrtati to. Bukvalno je dovoljno da nam neko pošalje slike tabli sa GPS lokacijom u EXIF-u
1 Like

Hvala na detaljnom odgovoru, vozim bajs pa cu ovo sa biciklom probati. Zanima me sta imas da kazes za taj BRouter, offline opcija mi zvuci dobro ?

BRouter isto možeš da skineš sa f-droid sajta, mada ima i web verzija. Ima dosta profila, najbrži ruter koji postoji, a specifičan je po tome što uračunava i potrošenu energiju na putu. Primera radi, to je jedini ruter dovoljno pametan da te od Arilja do Čačka vodi preko magistrale, a ne preko planine Jelice kada uneseš “auto” za sredstvo prevoza. To ne mogu ni OSM ruteri pravljeni za kola, ni Gugl. Drugi ruter koji ja koristim za bajs je Open Route Service - daje visinski profil i tip podloge što je dovoljno dobro!

Što se tiče BRouter-a, instaliraš ga i skineš tile-ove na koje želiš da imaš offline rutiranja (Srbija je nekako na granicama tile-ova, pa moraš 4 tile-a da skineš). Nije klasična aplikacija, više je servis, tako da ga posle skidanja tih tile-ova više ni ne pališ. Onda odeš u OsmAnd i izmeniš profil za bicikle tako da za “routing engine” staviš “BRouter” (Settings->Cycling profile->Navigation settings->Navigation type, pa nađeš “External” i tamo BRouter). OsmAnd ima svoj routing, ali je užasno spor, a ovaj deluje kvalitativno bolji i brži.

Kada imaš BRouter, jedna dobra stvar kod OsmAnd-a je što možeš da definišeš svoju rutu direktno kroz aplikaciju. Odeš na “Plan route->Create new route->Options->Route between points” i odabereš “Cycling” profil i onda dodaješ tačku po tačku. Bonus poeni kada staviš Strava heatmapu ispod, pa biraš najbolje puteve:) Sjajno kada hoćeš da odokativno oceniš koliko je nešto dugačko i da na brzinu vidiš visinski profil!

1 Like