NSND online diskusija: Blockchain i kriptovalute - 20.3 u 20h

Pozdrav svima.

Trenutno nema mnogo dešavanja u haklabu zbog situacije sa pandemijom, ali možda baš zato se kad-kad u Wire javnim sobama pokrene neka interesantna diskusija koja spamuje ostale, ali može i da bude korisna ako bi se kvalitet iste unapredio i pretvorio u nešto kao podkast.

Znam, Ideja nije nova, ali ni popuštanje mera društvenog izolovanja nisu na vidiku, pa zašto da ne probamo ovako nešto da kvalitetnije iskoristimo vreme za računarom dok se družimo.

NSND - Ništa Se Neće Dogoditi je stari naziv za okupljanja u kojima se ne očekuje nešto, ili tačnije ništa specijalno da se dogodi, već je nalik na neku čajanku ili bleju ali u cilju kvalitetno provedenog vremena sa ostilama zaintereovanim ya neke od tema tehnologije. To je moje viđenje i shvatanje, a jedno možete pročitati na blogu Gorana Rakića -> Ništa se neće dogoditi (NSND) u Beogradu (2010)

Neka ovo bude probno takvo neobavezno okupljanje sa početnom temom iz naslova pa da vidimo kako ide nama i kako se sviđa prisutnima. Ako ispadne dobro možda i snimimo i objavimo, ko zna.

Zakazujem sastanak za onu tamo subotu (20-Mart-2021) od 20h na Jitsi-ju https://jitsi.debian.social/HKLBGD-blockchain
Pozvao sam Alekseja i Nzt-a koji i rade za firme/organizacije koje se bas bave blockchain*om i kriptovalutama, kao Nedeljka.

U suštini započećemo sa nekim objašnjenjem o ovim tehnologijama jer smo mi interno pričali među sobom na ove teme dosta pa bi naša viđenje izneli sa raynih strana: čisto tehnološke, privatnostne, ekonomske, …

Svi su dobrodošli, vidimo se.

2 Likes

super, ajde malo da se osvrnemo i na non-fungible tokens to je aktuelno :slight_smile:

3 Likes

Lepo je videti da se pažnja napokon usmerava ka blockchainu.

Pozivaju se svi da sto aktivnije ucestvuju, mi cemo odgovoriti sto znamo.

Paznja je u Haklab zajednici stvarno na 100 strana, samo nekako ostane u Wire chat-u, ovako ako ovo zazivi mozda startujemo i podcast.

Mislim da za početak nije loša ideja da se pažnja usmeri na ono što je najvažnije, a to je sigurnost i činjenica da je sajber-kriminal nakon KIne i Amerike, postao treća najveća “ekonomija” na svetu. Kao i da se ispostavilo da u decentralizovanom sajber okruženju niko nije odgovoran za masivne kriminalne aktivnosti već se o tome brinu centralizovane strukture, kako javne tako i privatne.
Ove činjenicu su zaista poražavajuće i ponižavajuće, a statistike su alarmantne.

Cybercrime To Cost The World $10.5 Trillion Annually By 2025

dobra lista materijal vezanih za btc, ima i tehnickih stvari, dokumentaraca i korisnickih programa

1 Like