Glasanje povodom izbacivanje Nedeljka Stefanovica zbog ponasanja

Što se vikenda tiče, ja ne mogu da budem u Beogradu, jer ja za vikend imam proslavu mature, koju ne želim da propustim, a uzgred treba da pomognem ocu, tako da sam svakako sprečen da tu budem za vikend.

Međutim, postoji opsanost da na tom hatatonu Aleksej nastavi da radi šta radi, tako da je bolje da se ne odlaže, nego da se obavi u petak pre hakatona.

Поштовани припадници и припаднице заједнице Хаклаб Београд.

Пратим преписку око ове непријатне теме. Ја нисам пар година уназад био до лаба, због родитељских и пословних обавеза, пре свега.

Онда кад сам долазио иоле редовније, сматрам да моје присуство није било од великог значаја. Те с тога мислим да немам морално право да се изјашњавам за или против.
Сумњам да ћу присуствовати сутра, а све и кад бих присуствовао, сумњам да бих имао право да гласам било како другачије осим уздржано.

Али сматрам да сам довољно учествовао да смем да изразим своје начелно мишљење о овој ствари и поставим ако ништа друго нека реторска питања.

Алексеј, тебе ја мислим нисам имао прилику да упознам, а ако и јесам извини што сам заборавио! Ако сам заборавио, онда је свакако наш контакт у том случају није био довољно дуг да бих стекао непосредни утисак о теби.
Међутим, од људи којима бескрајно верујем, о теби сам чуо само речи хвале, и да у великој мери улажеш своје напоре да хаклаб функционише и постоји. Због тога ти неизмерно хвала, то је вредно сваког поштовања!

То теби и твојим ставовима даје огроман кредибилитет, барем ја тако видим. Међутим постоје моменти на које бих желео да се осврнем. Кренућу од последњег, предлог да Недељко не присуствује сутра је по мени споран.
Јер човек је у позицији да се брани, а предлаже се његово одсуство да би се лакше гласало о његовом питању. Не зато што је Недељко у питању, ово ми звучи јако погрешно, и подсећа на нека мрачнија времена.

Тај предлог би имао смисла, кад би Недељко могао да делегира неког, да изнесе његову страну приче. Или да се цео процес изведе на интернету без фиизичког присуства, како не би дошло до могућности ескалације.

Такође ми је јасно да Хаклаб нема ни трибунал, ни морални комитет, ни кадровско, данас ХР, не знам да ли има статут, правилник, или почива на неписаним правилима којих се већина придржава, што је у реду.

Друга ствар на коју морам да се осврнем, јесте да си ти Алексеј по Недељковим речима, неприкладно комуницирао на последњем дескону. Ја не знам нисам био, нисам се ни распитивао. Ако је то тачно, немам намеру да ти
било шта приговарам, јер сам и сам био и излаган таквим наступима, а и сам сам наступао тако, људски је и да попусте кочнице. Али у том случају нисам сигуран да ли је добро да ти руководиш целим процесом, јер чини ми се
да ситуација може да личи на “кадија те тужи, кадија ти суди”, па још захтев за Недељковим изузећем, баш лоше изгледа, барем мени.

Мој би предлог био да неко “старији” по стажу, или како већ да формулишем, типа Дез, Аранђел или неко други, па и непарна група, руководи и искомуницира цео процес.

Што се Недељка тиче, њега сам имао прилику лично да упознам и више пута сам био у лабу кад и он. Јасно је да се ради о човеку вансеријског интелектуалног потенцијала и у најмању руку чудне социјалне и комуникационе праксе.

Стекао сам утисак да нисам прилично симпатичан, па ако сам већ искрен, ни вредан у његовим очима. По мом мишљењу, пре свега због ставова који се директно не тичу лаба, чини ми се религија и политика.

Из тог разлога нисам био мотивисан да са њим улазим у непотребне дискусије. Истини за вољу, не сећам се неприкладног понашања према нежнијем полу кад сам ја био присутан, али знам да је често комуникација са њим специфична.

Морам такође да признам да сам у младости неретко био у сличној ситуацији као Недељко сад, пре свега због своје бескомпромисности у расправама, која ме је готово увек остављала у ситуацији сам против свих. Али сам је био свестан,
и радио сам на томе да свој темперамент, и комуникацију прилагодим друштву, барем оном до којег ми је стало. Недељку је, убеђен сам стало да буде део Хаклаба, јер да није вероватно би сам отишао после оваквог притиска и не би ни било потребе за гласањем. Недељко желим само да ти предложим да пробаш рационално да сагледаш ствари, математички. Можда теби делује да си најневинији човек, али запитај се, без емоција, зашто се створио оволики притисак. Сам си рекао, да и сам знаш да си чудан, али то те не оправдава, чак напротив, говори да си свестан да постоји некакав проблем у комуникацији. То је у реду, али Хаклаб је заједница где комуникације међу људима функционише двосмерно, неко се донекле прилагоди теби, ти се донекле прилагодиш другом и заједница функционише.

Што се тиче споменуте демотивације појединаца да долазе јер је Недељко тамо, мислим да то није потпуно фер, јер ја памтим барем још 2-3 особе због којих сам се питао има ли смисла ја да долазим, а камо ли да неког доводим још.

Питања:

Да ли је неопходно спроводити гласање непосредно и да ли постоји могућност савременијег приступа, електронског? Ипак се хаклаб бави сајбер светом претежно, а непосредно присуство омогућава ескалацију.

Да ли је могуће добити изјаве непосредно присутних у ситуацијама које се Недељку стављају на терет? Макар преко проксија,а да то можда не буде Алексеј, јер је под контраоптужбом.
Да ли је избацивање једина казна која се разматра у случају таквог исхода гласања? Некако прво иду опомене, условне, како год желите, сад је глава на столу одмах.

Да ли у случају неизбацивања то значи да ће Алексеј одустати од ангажовања? Да ли је ситуација или-или? Може ли то икако да се превазиђе?

Шта после, како са осталим “неугледницима”, макар то био и ја, који нарушавају привлачност хаклаба новим особама? Ако је механизам да се већини препусти меродавност и мериторност, знајте да већина може да се мења временом.

Ето ја одужих, не знам са речима боље. Нисам желео никог да вређам и нападам, ако је неко тако схватио, извињавам се у напред.

Такође нећу више полемисати, желео сам само да изнесем своја запажања, и да начелно прокоментаришем целу ситуацију.

Поздрављам целу заједницу,
у нади да ће се наћи најбоље и најправедније решење.

Војислав Васиљевић

Glasacemo onda sutra u 19h kao sto je po planu i smatram da Nedeljko ne treba da fizicki prisustvuje toj raspravi posto je rasprava upravo o njemu. Ako zeli moze online da se javi da nastavi sa svojim izjavama,ako neko bude bio zainteresovan da ga slusa, ali inace ne bi trebalo da ometa glasanje.

Aleksej

Link za sastanak:

pocinje u 19h naravno, samo saljem ranije da bi stigli da vide svi.

Jun 3, 2022, 15:00 by miloshevic@gmail.com:

Vojilsave
Hvala na tvom dopirinosu diskusiji.
Slazem se da glasanje nije prikladno, kao i da Nedeljko moze da prisustvuje.

Desiree

Stavite imena samo da bi znali ko je ko. Dodao sam lobby isto.

Jun 3, 2022, 15:37 by haklab@googlegroups.com:

Kakav je bijo sastanak u petak jel ima negde link o live strimu ?

Hvala

Mislim da ne postoji snimak sa Jitsija.

Arandjel je poslao zapisnik.